събота, 6 ноември 2021 г.

Защо този модел предлагам на Иван, Жан, Алекс и Максим?

 Първо, защото е на млад ентусиаст, а не опитен моделист с много години стаж.

Второ, защото използва балза, т.е. направата ще изисква по-малко време.

Трето, някои операции са ви познати, имате опит.

Четвърто - ще можете да експериментирате с наличната ни материална база, усвоени или неусвоени технологии, познати и непознати материали.

Пето, само за един - два модела ще има балза за всички детайли, т.е. ще трябва най-сетне да повървите поне малко по стъпките на Светльо, Стоян, МГ Гого и Деница.

Шесто, дворът на училището ще позволи този експеримент.

Седмо, ще е стъпка към С8, т.е. ракетопланерите.

Осмо, може пък някои други от трета група да се пробват, например Илия, Коста, Краси, Дани, Александра, Ева, Тери и...

Девето, имате една-две седмици за мислене и гледане. От толкова много предложени модели - все нещо ще си харесате.

Balsa DLG Tutorial - Episode 4 | PULL CABLES & FINAL ASSEMBLY |

Balsa DLG Build Tutorial - Episode 3 | TAIL SURFACES |

Balsa DLG Build Tutorial - Episode 2 | FUSELAGE

Balsa DLG Build Tutorial - Episode 1 | WINGS

Задачите за средношколците от трета група

 Задачите за средношколците от трета група ще бъдат публикувани след 18 часа.

Ще има ли награди???

 Ще има. 

     Наградите от миналата година си остават. Най-многобройни са на Илия и дано започнем скоро нормална работа, че да си оборудва моделите. 

     Новите награди ще бъдат обявени според резултатите, но едва след четвъртък - петък, когато трябва да се включат втора група.

Докога трябва да работите?

 Имате 4 учебни часа, като последните два трябва за работите самостоятелно, да поглеждате клипчето и... когато сте в настроение - да продължите. Задачата е за свободното ви време и за почивка от уморителните ви домашни работи  и онлайн обучение. Който е готов - снима и ми изпраща на вайбър снимката на онова, което е направил.

Ако нищо не стане - не се притеснявайте. Като ви видят вашите майки или баби какви сте юначни и нещастни, може пък от останалите бамбукови шишчета да ви направят истински вкусотии - я за обяд, я за вечеря!

Продължаваме

 Вторият час изисква да  започнете работа. За тази цел трябва да намерите бамбукови шишчета / или други летвички / със следните размери - 25 см и 23см за основната част на тялото, на която ще се закрепят ластичетата / гуменият мотор/ и 20 см, за да се добавят там опашните плоскости / хоризонтален и вертикален стабилизатор.

Какво още ще ви трябва

 Изгледахте клипчето и се надявам, че разбрахте какво още ще ви трябва. Хартия!!! По-тънка, за обличане на модела и по-дебела, кадастрон, за направа на витлото / перката.

Времето за почивка дойде/ 10 минути/, но нищо не ви пречи да потърсите през почивката липсващите неща.

мастер-класс # 14 - Резиномоторный самолет - Своими руками



Не се притеснявайте, че клипчето е на руски. Можете да разпознаете инструментите, които ще трябва да намерите. 
Първо, потърсете в кухнята бамбукови шишчета, поискайте конец и лепило / от типа на Ц200 или подобно/, нож за рязане / не за порязване!!!/ клещи, кламери, ластичета. За съжаление може би няма да откриете стомана тел, но и кламер ще свърши работа.
След това - изгледайте за първи път клипа...

Започваме

Започваме с подготовка на работната маса - може да я разчистите, да поставите отгоре вестник или някакво друго предпазно средство, а след това - да пуснете клипчето и да изгледате първите минутки. 

Намерете си лист за писане и запишете необходимите материали. Ще ви трябват поне 15 минути за тази дейност. 

След малко, т.е. докато разчиствате масата и си търсите химикала - ще се появи и клипчето... 

И да не забравите!!!

 И да не забравите, че в 10,00 започват часовете ви по моделизми. Те са за петъчната и съботната група, въпреки че същата задача ще бъде дадена и на учениците от 3. клас. 

четвъртък, 4 ноември 2021 г.

Още малко търпение

 Очевидно ще трябва да проявите още малко търпение, докато получим разрешение за по-нормална учебна дейност. Това вероятно ще стане седмицата след изборите.

Мийте си по-често ръцете и лицето!

понеделник, 1 ноември 2021 г.

RC авиа модели для начинающих. Что выбрать | Хобби Остров.рф


На вниманието на Илия, Руслан, Коста, Дани, Александра, Ева, Териса, Ема, Краси, Станислав, Златомир, Силвия и... желаещи.  

Може да разгледате постройката на тези два модела в ютуб, но за целта трябва да кликнете за повече подробности под клипа в ютуб  и да разгледате клипчетата. Пуснете ги на висока скорост и спирайте на местата, в които научавате нещо непознато или неправено от вас!

Композитное крыло по "позитивному" процессу. Основные принципы.


Изключително ценен клип! Не защото предлага нещо ново и непознато, а защото обръща внимание на много тънкости, които могат да се получат като изводи след много неуспешни опити и осмисляне на целия "производствен" процес. Споделянето на подобни тънкости няма да откриете в много популярни клипове на тази тема. Има за какво да се благодари на Юра Пастушенко!
С подобпи проблеми преди години се сблъскваха батковците ви Светльо,Стоян и Гого и ... създаваха качествени неща.
Очевидно е дошло време, когато някой трябва да продължи тяхната дейност при ракетопланерите и електропланерите.

неделя, 31 октомври 2021 г.

Важно за всички от групите в петък и събота

        Искам да ви припомня, че "извънредното" ви обучение започва след 16.10.2021. Това са клиповете, чието публикуване е съобразено с бъдещата ви работа в присъствените часове. И затова е желателно да ги изгледате всичките.

           Не гледайте на клипчетата, чийто език не разбирате, като нещо страшно. Дори и да изключите звука - пак ще добиете много от необходимите знания, които ще трябва да усвоите тази учебна година.  

      Важното е, когато отново започнем нормален учебен процес, да превърнем получените от тях знания или дори полузнания в умения.

Подвеска элеронов, элевонов и прочих рулей на силиконе. Петли из силикона.