четвъртък, 27 декември 2012 г.

На днешната дата, 27 декември. Стефановден



 

публикувано: 27/12/2012 - 00:10

На днешната дата, 27 декември. Стефановден
На днешната дата:
  • През  537 г. в присъствието на император Юстиниан I тържествено е осветена новата църква „Света София” в Константинопол.
  • През 1703 г. е подписан е Метуенския договор между Португалия и Англия за преференции при внос на португалски вина в Англия.
  • През 1872 г. призори турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.
  • През 1939 г. при земетресение с епицентър край град Ерзинджан (Турция) загиват около 39 000 души.
  • През 1945 г. е създадена Световната банка
  • През 1945 г. Белгия става членка на ООН.
  • През 1945 г. Корея е разделена на Северна Корея и Южна Корея.
  • През 1946 г. в България е създадена дирекция "Въздушни съобщения".
  • През 1978 г. в Испания се установява демокрация след 40-годишна диктатура на генерал Франциско Франко.
  • През 2003 г. петима военнослужещи от първия български батальон в Ирак загиват при терористично нападение срещу военната база "Индия" в иракския град Кербала.
  • През 2007 г. при самоубийствен атентат е ранена Беназир Бхуто, премиер на Пакистан. По-късно тя умира от раните си.
Празници и събития:
Православната църква чества Свети първомъченик и архидякон Стефан – Стефановден - Св. Стефан е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите му завидели, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица. Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо. Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта
Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Стефан, Стефка, Стефчо, Станко, Стайко, Стойко, Стоян, Стоил, Станка и Станимир
Честит имен ден на нашия Стефан! Жив, здрав, усмихнат, щастлив и с висок спортен дух!

вторник, 25 декември 2012 г.

Top Gun 2010 - "Oops Moments"


За да не си помислите, че през изминалата година само вашите модели катастрофираха...

Silent night - Sinead O'Connor (audio)

На днешната дата, 25 декември. Рождество Христово, Коледа

 
 
публикувано: 25/12/2012 - 00:00
На днешната дата, 25 декември. Рождество Христово, Коледа
На днешната дата:
  • През 800 г. се състои коронацията на Карл Велики в Рим.
  • През 1000 г. е основана е Унгария, като християнско кралство от Стефан първи унгарски.
  • През 1066 г. се провежда се коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.
  • През 1914 г. по време на първата световна война точно след полунощ на Коледа, германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.
  • През 1926 г. Хирохито става император на Япония.
  • През 1932 г. земетресение с магнитуд 7,6 в Гансу, Китай причинява смъртта на 70 000 души.
  • През 1939 г. коледна песен (A Christmas Carol) на Чарлз Дикенз е прочетена за първи път в ефира на радио CBS.
  • През 1947 г. влиза в сила конституцията на република Китай.
  • През 1978 г. спускаемият модул на съветския апарат Венера 12 достига повърхността на Венера.
  • През 1989 г. Николае Чаушеску, бивш комунистически диктатор на Румъния и жена му Елена, са осъдени на смърт и разстреляни.
  • През 1991 г. президентът на СССР Михаил Горбачов подава своята оставка, след решението за разпадане на Съюза.
Празници и събития:
Рождество Христово, Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Има поверие, че в коледната нощ небето "се отваря" и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне. В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни. На Коледа семействата взаимно си гостуват и обикновено тогава се коли прасето, хората почиват, обикалят приятели и роднини и сядат на трапезата за здраве. Според българските народни вярвания още от Бъдни вечер всички в семейството бдят около огъня, тъй като той се смята за магически. На някои места, когато той започне да догаря, се извеждат момчетата навън и около огнището остават само момичетата, за да се раждат само женски животни. На трапезата на коледа присъстват обрeдна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки. Трапезата на Коледа не се вдига цял ден.
Имен ден празнуват: Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир, Младен.

понеделник, 24 декември 2012 г.

24.12.2012

 


 

На днешната дата, 24 декември. Бъдни вечер, имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени

публикувано: 24/12/2012 - 00:00

На днешната дата, 24 декември. Бъдни вечер, имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени
На днешната дата:
  • През 1161 г. Уилям I става крал на Шотландия.
  • През 1717 г. в резултат на ураган откъм Северно море са наводнени обширни територии от Холандия, Дания и Германия, загиват между 11 500 и 14 000 души.
  • През 1814 г. в Гент е подписан мирен договор, който слага край на Британско-американската война.
  • През 1818 г. в Оберндорф край Залцбург за първи път е изпълнена коледната песен Тиха нощ, свята нощ.
  • През 1865 г. ветерани от Гражданската война в САЩ създават организация Ку Клукс Клан, която впоследствие се превръща в расистка.
  • През 1871 г. се състои световната премиера на операта „Аида“ на италианския композитор Джузепе Верди в Кайро с изключителен успех.
  • През 1924 г. Албания е обявена за република.
  • През 1940 г. в България е приет Закон за защита на нацията, с който се забраняват обществените организации и се поставя началото на антисемитизма като държавна политика.
  • През 1946 г. е обявено създаването на Четвъртата Френска република.
  • През 1952 г. с постановление № 922 на Министерския съвет се създава Главно управление на пътищата към Министерския съвет. 

Празници и събития:
Бъдни вечер (Малка Коледа) - на този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември, на Коледни заговезни. Според народното вярване Божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия - тогава се викат гости. На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво, което се слага да гори в онището. Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Трапезата не се вдига до другия ден.
Православната църква чества Свети преподобномъченица Евгения.
Имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин
Честит имен ден на Бат Евгени.Да ни е жив и здрав,щастие и късмет да му се паднат от Коледната питка и новогодишната баница , все така усмихнат, даже и нищо да  не сте направили като хора по моделите! Безпроблемно да премине разходката му до странство и обратно! И да си вземе от раз изпитите, че много битки го чакат...