събота, 20 март 2021 г.

В света на големите майстори

 Човек не може и не трябва да се учи единствено от хора, които са на неговото ниво или малко по-добри. Затова ще ви заведа в Япония, на сайта на един японски моделист, на когото се възхищавам както на желанието си да споделя много неща, така и на непрекъснатото му желание да бъде перфектен. Затова за онези от вас, които искат да се потопят в неговата дейност, предлагам първо сайта му:

日曜工作ランド<Wind&Wings> (kousaku.biz)

Желателно е първо да настроите браузъра си да превежда веднага от японски на български. Ще ви трябва известно време да свикнете с някои необичайни преводи / например бръснене, опесъчаване, мухъл/, можете дори да се усмихвате на несъвършенството на автоматичния превод, но снимковият материал е достатъчен за "вразумяване".

Единственият недостатък - не съм открил интерес към кордовите модели / акробатични и за въздушен бой/, но  информацията, която ще получите, си заслужава многократно.

За онези от вас, които ще се справят трудно с браузъра и преводите на страниците - ще останат само клипчетата в ютуб.

Посетете този сайт. Ще се радвам, ако преди мене откриете как се казва този японски моделист, понеже е пословично скромен. Дори не съм сигурен, че живее в Япония.😀

DLG with 3d printed pod build


Клипчето е за запознаване с метателните планери. Моделчето е с разпереност до 1 метър и позволява на младшите юнаци да се запознаят със сглобяването на крилата и опашните плоскости /вертикален и хоризонтален стабилизатор/. Някои от детайлите са правени на 3Д принтер - това са оцветените в зелено части. Това не означава, че трябва да чакате появата на подобен принтер в клуба😀
Сглобяването на детайлите в модел не мога да ги нарека много добри като модел за подражание. Днес следобед, утре и другата седмица ще можете да разгледате работата на един моделист, за когото прецизността е неговата визитна картичка. На него можете да подражавате, от него можете да се учите. Това означава, че можете много пъти да гледате клипчетата му, за да вникнете и осъзнаете прецизността му.

понеделник, 15 март 2021 г.

Важно за всички ви!

 За четвърти път ЦПЛР- Бургас спечели проект към  Националната кампания „Чиста околна среда“- 2020- 2021 на тема „Обичам природата и аз участвам“. Проектът носи името „Деца и ученици във вълшебния свят на природата“ и е широкоспектърен. Включва дейности на три школи: Театрална школа „Детско царство“ с ръководител Атанасия Петрова, Школа по авио- и ракетомоделизъм с ръководител Георги Янев и Забавни игри с ръководител Йорданка Василева.

 Целта на проекта е не само облагородяване на дворното пространство на ЦПЛР- Бургас, но и изграждане на екологична култура у учениците. Ето и някои от дейностите:  за Деня на Земята- засаждане на дървесна растителност, спортен празник“ Открий зелените съкровища“, детски празници, посветени на дати, свързани с опазване на околната среда, експедиции до близки резервати, конкурси, свързани с морето и Бургас, издаване на книга с екопиеса за малки и големи, а Клубът по авио- и ракетомоделизъм ще изработи къщички за птици за монтиране в паркове и градини. Ще бъде изграден интерактивен кът- къщичка за книги и дипляни на екологична тематика пред Общинския детски център  на ул. „Райна Княгиня“11. Не на последно място учениците ще изследват морски и речни води с подвижна лаборатория „GREEN”.

Първият екопроект е спечелен  от екипа на ЦПЛР- Бургас преди 20 години. Да пожелаем успех на проекта с посланието да обичаме природата, да  я пазим и да сме здрави!

Допълнителна информация

В изработването на къщичките ще вземат участие всички желаещи. За целта е необходимо да информирате родителите си  за целите на проекта и вашето желание да участвате в изработването на къщичките. Повечето от дейностите ще бъдат в района на училището и ще бъдат съобразени с изискванията за безопасност при работа с различни инструменти. Ще се спазват и изискванията на здравните власти за действия в пандемична обстановка. 

Задължително в проекта участват учениците от съботната група, групата  на младите стругари и желаещите да снимат с наличната фото- и видеотехника. Който не желае да бъде сниман - не е желателно да участва.