понеделник, 13 октомври 2008 г.

Бургаска Оряховица 2008




През последните две седмици завършиха последните за годината състезания по авио- и ракетомоделизъм за деца и средношколци, в които взеха участие възпитаници от бившата вече школа по авио- и ракетомоделизъм към ОДК.
На 4 октомври в Правец Евгени Желязков се класира трети сред средношколците,но най- голям е успехът на Димо Желев. Той стана новият републикански шампион за 2008 година в клас F2D / кордови модели за въздушен бой/.



Само за една седмица беше подготвено участието на основната група за републиканското първенство за деца и младежи в Горна Оряховица, организирано от Българската федерация по авиомоделизъм и местния спортен клуб "Моделист". Изключително напрегнати бяха последните дни, когато Евгени Желязков и Станислав Лефтеров трябваше не само да конструират, но и да подготвят отборните участия в новия клас на модели с ротор/ т.н. ротошути/. Излишно е да се пише, че успяха да се справят блестящо - Евгени е със златен медал при средношколците,високи резултати показаха и детските ни отбори. За Станислав,който вече е студент, остана утехата,че е спомогнал за много доброто представяне даже и на върлите купонджии от състава. В клас S7 /копия на истински ракети/ Димо беше без сериозна конкуренция. Много добро представяне имаха и децата. Светозар Караиванов е втори, а Неджати Билял е трети.
В крайното класиране отборът на ОУ"Л.Каравелов"/Деница Кирева,Десислава Георгиева, Неджати Билял и Георги Добрев/ се класира на второ място. Средношколците - купи за второ и трето място. ЕЕЕх, бати Стоянчо !!!


Много драматично се разви представянето ни през втория ден. Взетият назаем радиоуправляем модел се оказа в абсолютно неуправляемо състояние и многочасовите опити на Димо да го "съживи"останаха без резултат. Неджати се яви за първи път на флайоф/ допълнителен старт за определяне на победител/при метателните планери,но за съжаление вълнението си каза своето.Все пак да останеш четвърти от 14 участника и след 5 тура - си е успех за нашия състезател. Въпреки героичните усилия на личния си треньор Стоян остана трети в клас HLG.
Третият ден продължи с битката на кордови авиомодели в Долна Оряховица. Денислав Вълков остана на трето място при скоростните модели и за най-голямо съжаление на всички - подари на противниците си първото място на кордови модели,като се задоволи само с второ място. Деница Кирева не успя да се пребори за третото място,но не заради липса на умения, а заради липса на по-бърз мотор в клуба.
В битката при средношколците овациите бяха за бургазлии. Евгени остана втори, а първото място - на безспорния фаворит Димо. В крайното класиране си поделят третото място с безспорните пилоти на скоростни авиомодели от Пловдив.
Тридневните състезания бяха организирани на едно блестящо ниво, като заслугата основно е на уважавания от всички Вальо Савов. Преди малко прегледах напълно заслужените похвали за Вальо и се сетих, че от много моделарски пристрастия съм пропуснал нещо изключително важно. Крайно време е да се благодари и на двете / ? / дами,които се грижеха за изхранването на децата и ръководителите. За последен път съм виждал подобно нещо на едно републиканско състезание преди повече от 20-25 години на Божурище,където организацията беше на Георги Байрактаров!!!
И още нещо от света на куриозите.Участието на 11-те момчета и двете момичета от Бургас бяха спонсорирани щедро от Община Горна Оряховица. Не само храна и нощувка, но и специално микробусче за пренасянето на най- многобройния състав на състезанията по авио- и ракетомоделизъм.
Изпратиха ни и щедро към Бургас с четири купи.
И от Община Бургас бяха щедри - те щедро ни закриха.
Въпреки че никой не желае да повярва в приятната истина!
Още във влака малкият Стефан Чолаков започна да говори за следващото състезание.И дори е определил и състезателните класове , в които има намерение да участва!
По- големите бяха по-скромни - те просто се интересуват какво ще се пуска тази неделя.
При толкова много оптимисти - нищо явно не пречи да си помечтаем, че школата,дори и в някаква друга форма, може и да продължи съществуването си.