събота, 26 януари 2013 г.

Хубав снежен ден

Метеоролозите познаха - вали слаб снежец, подухва силен и топъл вятър / като за млади ескимоси, не като за "на баба сладкото унуче"/. На повечето от вас, които ще трябва да пътувате с автобуси, не бих ви препоръчвал да идвате. Загубените часове през януари и февруари ще ги компенсираме през март и април, така че нищо няма да е загубено. Най-много да направите нещастни аптекарите, че няма на кого да си продават лекарствата.
Съвети за родителите 
Първо, можете да научите малките лъвчета да смятат, като използват калкулатора в джиесемите. Например дължина на окръжност може да се научат да изчисляват, като умножат диаметъра по 22 и полученото число разделят на 7. Не е необходимо да се учат да изчисляват с 3,14. Не им трябват сериозни познания за дробите, макар че лесно могат да ги научат, ако разделят една торта на равни части и то така, че най-малко брой парченца да се паднат на тях. Егоистичната им система веднага сработва и това упражнение бързо се усвоява...
Второ, може да се научат да построяват правоъгълници с определени размери. Последният правоъгълник / с който се измъчвахме/ беше с размери 200 на 55. Правите ъгли трябва да се изчертават с триъгълник. Практиката ми показва, че обикновено получената фигура е с много странна форма и с още по-странни размери... Или пък е начертана в средата на листа така, че нищо друго да не може да се начертае.
Трето,могат да се научат да чертаят с пергел окръжности, да ги делят на 3, на 6 равни части, да очертават вътре триъгълници ,шестограми и т.н. Ако ги научите да делят и ъгъл, ще може да разделят окръжността и на 12 равни части. На толкова разделяме шаблоните за правене на парашути. А може и математически цветенца да направят...

А на всички, които днес дойдат, искам да припомня, че входната врата се отваря малко трудно... Ще ограничим до минимум дейностите, свързани с шкурене и пилене. И задължително по-дебели чорапи и обувки с по-дебели подметки.

петък, 25 януари 2013 г.

Неочаквана промяна

Не, няма промяна за утрешния ден. Може да пристигате след 10 часа, като се надявам, че поне ще бъде леко поносимо по отношение на температурата. Промяна настъпи с покупките. Вместо апаратура, внезапно се наложи промяна в покупките - две новички, по-мощни батерии. За електричарите около Дочко и сие. За малки и големи. Е, дори и да не отдават добре обещаваните 40-60С, не вярвам да са съвсем измишльотина. Утре ще ги видим. А апаратурата няма как да избяга. В края на март очаквам с нея вече да карат лъвчетата от първи клас до четвърти. Е, под вещото ръководство на някой батко.