петък, 22 януари 2021 г.

За съботата

Ще могат да работят само Иван и Жан,но само в дърводелната. Същото се отнася до Алекс и Ники Пачев. Останалите ще чакат ред следващата седмица

Дали ще работим утре, събота

Едва към 19 - 20 часа довечера ще мога да пиша дали утре ще работи съботната група.

Последните клипове за работа с балса.

 Наближава времето, когато е възможно / понеже е невъзможно да се предположат евентуалните ограничения за работа.../ да започнете работа с балса., иглолистни и липови надлъжници, карбонови и  стъклени нишки и т.н. Последните видеоматериали имат за цел да ви запознаят с основните начини на изработване на крило. За някои технологии имаме възможности да ги приложим в клуба, за други - не. Няма да разглеждаме 3-Д принтираните крила, понеже все още това е екзотика. Предложените материали не са за еднократно "виждане". Към тях можете да се връщате многократно и особено тогава, когато започнете работа върху първите си "дървеняшки". Казано шеговито - трябва да прогледнете малко, за да почнете да виждате. Виждането основно е въпрос на умствена дейност, не на зрителна само...

Изработката на крила ще е темата на дистанционното ни обучение на 23 и 24, на 30 и 31 януари от 17, 15 часа.

Не е изключено през февруари да прекъснем практическитге си дейности. Ситуацията с английския щам на COVID  става неуправляема...

Sheet The Wing


Една класическа "сандвичова" конструкция. Като технология е твърде стара , новото е само наличието на карбонови нишки. Просто този материал се  появи много години по-късно. Вместо това на "мода" бяха т.н. усилени с ровинг / стъклени нишки/и епоксидна смола надлъжници. Тази технология на усилени надлъжници, заменена с карбонови нишки или комбинация от стъклени и карбонови нишки върху борови надлъжници, днес се разглежда като нещо съвременно. Ако някой се интересува повече - трябва да потърси книгата на Емил Кърлев за радиоуправляемите модели.

сряда, 20 януари 2021 г.

Making Identical Balsa Aeroplane Ribs - Das Ugly Stik RC Balsa Aeroplane...


Това е класиката в правенето на обемни балсови крила. Особено подходяща технология за Алекс, Ники Старши и младите надежди от КП.

вторник, 19 януари 2021 г.

Everything about F1N.


Хубаво ще е да се изпробват няколко подобни модела за  състезателните HLG.

неделя, 17 януари 2021 г.

RC Basics: The importance of good linkage geometry

Още едно клипче за осъзнаване на комплекса сарвомашинка - щанга - лостче за управление на елерон, елеватор или вертикално кормило...

Control link geometry demo


И още тещо, също толкова важно за знаене. Материалите са за следобедните занятия.

Днешният ден -почти почивен

😛

Почивен, ама друг път!  

Несвършилите качествено задачите си трябва да положат усилия за участието си в битката за наградите! Обявени са на 16.01., но допълнението към тях беше записано малко по-късно. В червеничко е!!!

Единствено Иля е освободен официално, понеже отива да кара ски на Семково. Той още не знае песента "Бягай борче, че идва скиорче", но да не бъдем толкова завистливи и да му пожелаем сняг, здраве и добре обработени писти! Очаквам и Бай Иван да потегли към някой от ски курортите ни. Бати Жан трябва да се запознае задълбочено с обемния "Спитфайер", както и с направата на стиропорово крило, от предходния клип. Особеното е, че ще опитаме вакуумиране и подсилване на надлъжниците с карбон. Задачата е и за Алекс и Ники Старши. Щях да пиша и Павлин, но той май започва да се бори за званието "И двете ми ръце са леви". Част от задачата ще е да изтеглите чертеж на модела. Как да стане това? С мерак! Това е шега, разбира се!!!

 Групата на Станислав / водачът на групата всеки месец ще се сменя!!!/ трябва се справи със задачата за тренерчето. Наградата - начални умения за "общуване" с микродвигател, компресионен, 1,5см3. В битката не участва Станислав, понеже за този месец той получава "ВСИЧКИ ЕКСТРИ".

И една необявена награда - изненада за този, който ми обясни до следващата среща какво наричат веселяците математици "гащите на Питагор". Търсете пост от началото на май!


Закон рычага


Гледането на последните три клипчета може и да ви накара да се замислите защо на  управляващите рогчета има толкова много отвори. Ако не друго - поне ще научите още нещо за великия Архимед. Според легендата е заявил, че ако му дадат достатъчно дълъг лост, ще премести с ръката си земята.
Дано не се размечтаете за толкова дълъг лост, че да преместите по-далече школото😄

Make an RC plane control rod using fly tying technique


Малки съвети за управляващите щанги от Андрю Нютън.