събота, 31 октомври 2020 г.

How To Make RC Trainer Airplane. DIY Model Airplane For Beginners


1. Защо този модел?
Първо, моделчето не е трудно за изработване, но не е и толкова лесно, че да не научите нищо. Вярно е, че ако някой пожелае да го прави, ще се наложи още няколко пъти да погледне към отделни детайли и тяхното изработване. А и някои неща от недоимък ще ги правим по различен начин.
Сега разгледайте внимателно тези 22 минути, подготвени от турския моделист Кендин Яп.
Второ, вчера гърци и турци пострадаха жестоко от земен трус, днес продължават опитите да се изваждат оцелели и мъртви изпод развалините. Няма как да помогнем, но поне да съчувстване на пострадалите - можем! Да се надяваме, че няма да има пострадали жестоко сред онези, които наричаме моделисти. Нека се надяваме, че загиналите ще бъдат по-малко. Тази болезнена житейска драма надделя за избора ми, въпреки че имах малко по-други идеи за днешното и утрешното занятие.
Трето, този турски моделист представя по един ефективен начин направата на своите модели. Ако се "разкарате" малко из моделарските клипове в интернет, може да видите, че някои от тях просто ви хабят времето и не ви научават на нищо.
2.Втора стъпка
Трябва да направите работни скици на основните части - крило, тяло, хоризонтален и вертикален стабилизатор. Това все още не е работен чертеж, а скица с размерите. Работният чертеж ще направите утре, когато ви дойде вдъхновение.
Как ще стане?
Пускате отново клипчето и когато се появят моментите, в които се посочват размерите, ще спрете клипа и ще ги запишете.
3. След 45 минути мъки - можете да си починете 10 минути. Не 10 часа! Това за 10-те часа се отнася само за бай Иван, който от снощи до ранния следобед днес беше на празнуване в немоделарска среда. Не му се обаждайте. Той  сега лети ниско и нерадиоуправляемо над възглавницата😂😂😂
4. Почивката ви свърши , вече е 17,57. Продължете с работните скици. Когато приключите, ако имате желание - започнете с направата на работните чертежи. Те трябва да са в мащаб 1:1, т.е. да се съобразите, че размерите са ви дадени в милиметри или сантиметри. След това от кадастрон ще си направите шаблони, но това вече ще е утре.
4. Желателно е поне утре до 13 часа да изпратите снимка на онова, което сте направили. Имейлите ми са посочени на основната страница на блога. Може и на вайбър. Може и нищо да не направите, но и нищо няма да получите😎

Да започнем...

 Вече е 17,01. Имате свободата да следите обучителното клипче и да четете забележките и по друго време. Всеки от вас може да избира и различен темп на работа.

Днес, събота...

 Прогнозата за дъжд се измества към 15-16 часа. Затова е по-добре по-рано от 15 часа да разгледате детския научен център "ПланетУм". И ви напомням, че от 17 часа започва двучасовата ви дистанционна подготовка. Ще ви трябва на първо време химикал и бели листи, за да си запишете размерите на моделчето. А после - работен чертеж...

петък, 30 октомври 2020 г.

Следващите две занятия.

 Следващите две занятия / дано да са само толкова!!!/ ще бъдат неприсъствени, разделени на 2 по два часа, като първото ще е в събота след 17 часа, а второто в неделя, отново след 17 часа. Целта е да не ви се разкъсва времето, а при хубаво време да сте на слънце. Материалите ще ви бъдат публикувани тук, а отговорите ви - на вайбър, на посочените имейли в блога или дори в коментарите на самия блог. Материалите ще бъдат от ютуб, за да може лесно да спирате и да си записвате. Ще трябва да направите работни чертежи на двата модела, които съм избрал по-късно да си направите.

Утре, събота, можете безплатно да посетите детския научен център до морска гара. Предлагам ви това да стане след 15 часа, за да има възможност и аз да присъствам.

П.П. Идеята за Иля, Руслан и останалите четвъртокласници се отлага за реализация по-късно.

вторник, 27 октомври 2020 г.

Из последната заповед на Министерството на здравеопазването

 4. Преустановяват се заниманията в центровете за личностно развитие.

.
Преустановяват се присъствените занимания
 
в центровете за подкрепа наличностното развитие.

Не ми е много приятно да го съобщя, но до края на забраната няма да имате занятия. 
За съжаление подобни забрани не се обсъждат, а трябва да се изпълняват.
 Дано през това време не се разболеете от коронния ви вирус"Мързеланий", 
че тогава става наистина много лошо!
За Руслан и Иля ще има лично съобщение, 
но не по-рано от петък вечерта.