събота, 28 март 2020 г.

How To Make RC Model Airplane Fun-Fly Style. DIY RC Airplane With Brushl...



Това е един лесен за изработка акробатичен модел на турски моделист. Няма да се хареса на хора, свикнали на високо аеродинамично качество, но за начално обучение, когато ще допускане много грешки и ще ви трябва кошница с модели - това си е нещо, което заслужава внимание! До няколко дни ще включа в блога ни и клипове на Андрю Нютън на английски език, свързани с настройката на последната ни апаратура. Имате публикувани клипове на руски език на Алексей /Алнадо/, но тъй като някои повече знаят английски....

сряда, 25 март 2020 г.

Инсталиране на електрониката в радиоуправляемия тренер на RCsamoleti.com

Сглобяване на тренировъчен RC самолет, част 2 - крилото

Сглобяване на тренировъчен RC самолет, част 1 - тялото




Избрал съм 3 от няколкото клипчета на Николай за онези от вас, които трябва да преминете към модели с обемно тяло и да направите първите си полети. 
 Хубавото е, че имаме необходимата екипировка и материали за най-младото поколение моделисти в клуба / до 5.-6. клас/. Вероятно ще можете сами да си изтеглите работните чертежи/ да се надявам, че не сте спинкали в часовете по информационни технологии/, с помощта на някой родител - да ги разпечатате, "сглобите"/ понеже са на листи с размери А4/, да ги каширате / залепите отделните части върху кадастрон/, да ги изрежете и да бъдете готови за бойни действия.

Да не забравите за дом. работа

Искам да ви припомня, че още на 16.03. ви зададох домашна работа. И понеже става дума за чертане и изработка на шаблони - тя е за всички ви - и за тези, които се вълнуват от авио, и за онези, които предпочитат повече ракетните модели. Можете до 29 - 30 да приключите с тази задача, да снимате резултата и да ми изпратите снимките по вайбър или на имейл. Определил съм наградата на първите трима...
Битката с коронавируса ще продължи още неизвестно време, но след края ѝ, ако съм жив и здрав, само за едно -две занятия ще можете за завършите основните си модели за тренировки и да очертаете основния облик на състезателните модели. Г-н Юрий Ватанен ми се обади от Санкт Петербург, че и финландските моделисти спазват карантина и не могат да тренират. Така че не сте единствените.
Спазвайте инструктажа за предпазване от коронавируса, който съм ви публикувал на 13.03.20, учете си уроците и от петък отново ще продължим с материалите. Освен теория, те ви откриват и много тънкости, свързани с конструирането и изработването авио- и ракетни модели.

неделя, 22 март 2020 г.

10 КРУТЕЙШИХ Запусков Самодельных РАКЕТ



Това пък е само за гледане. А и е хубаво да знаете какво ви е забранено да правите в домашни условия!!!

УДИВИТЕЛЬНЫЕ ЭФФЕКТЫ РАКЕТНЫХ ДВИГАТЕЛЕЙ




И за да не пострадат интересуващите се от ракетомоделизъм - можете да се запознаете с този клип, та дори и да не разберете коментарите. Многото документални кадри си заслужават!

Подъёмная сила крыла




И един по-кратък вариант на обясненията за подемната сила на крилата при различни профили. Това е за всички, които са след шести клас.

Шарик в струе и закон Бернулли



А това клипче е за най-младите ни юнаци. Може да се опитате за повторите някои от опитите. Стига да не изгорите от много опити прахосмукачката или навъртите много "колеленцата" на водомера. А когато пораснете - физиката и математиката ще ви се радват😁

Закон Бернулли



Това клипче е само една възможност да се запознаете със закона на Бернули. Дори и да се плашите от математиката и формулите по физика, пак можете да извлечете някаква информация, подходяща за вашата възраст. Поводът да потърся подобни материали беше...от съвсем актуалните спорове в днешно време. Един събеседник се опитваше да разсъждава какво ще стане с коронавирусче, ако се разкашлям без маска. Според него маската ще спре корончето и той ще се сгромоляса само на педя от маската. Сетих се за закона на Бернули, но понеже събеседникът ми не беше чувал за него, спрях да споря и "почти се съгласих". Разгледайте внимателно стесняващата се тръба в примерите, разберете къде скоростта на потока е по-голяма и се замислете дали пък някои битови неща не ни карат да създаваме и житейски заблуди.

Как работают крылья. Общее заблуждение о подъемной силе.



Една много интересна лекция. Тя е на английски, но в превод и на руски, ето защо с малко повече усилия ще можете да разберете някои от нещата. И тъй като в моделарската литература можете да срещнете обяснения за появата на подемна сила, които професорът подлага на съмнения и отхвърля - значи има за какво да си наложите дисциплина и да прекарате часовете за почивка с тази академична лекция. Ще ми е интересно какво мислят и бившите ни асове, които са учили аеродинамика в сериозни висши училища.