събота, 14 март 2020 г.

Depron wing build



Един от  възможните начини да си направите крило за първите ви тренери,стига да разполагате с карбонова тръбичка. Ако нямате - не е голяма трагедия.

Hotwire Mini Arrow cutting in detail



Това клипче ще ви запознае с някои традиционни техники за рязане на стиропор, фибран и т.н. Обърнете внимание и на това, че предварително подготвените по-прецизно шаблони ще ви спестят после много време,когато стане необходимост от серийно производство.

петък, 13 март 2020 г.

Сред многото глупости - нещо сериозно!

Задължително трябва да прочетете този текст, поместен в "Блиц" Ако не го прочетете поне два пъти - най-добре е да се запишете за кръжок по хорово блеене!!!

Д-р Ненова: С този изпробван тест само за 10 секунди ще узнаете поразени ли сте от COVID-19.
 Експерти от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин.
 Вдъхнете дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако се постигне без кашлица, без затруднения  или чувство на потискане и т.н., това показва, че няма фиброза в белите дробове, което показва липсата на инфекция. 
От Милано близък сътрудник на неправителствена организация, посветена на разпространението на здравни съвети, предава препоръките на д-р Лидия Рота Вендер, хематолог и президент на ALT (Асоциация срещу тромбозата и сърдечно-съдовите заболявания) в Италия, която от години работи доброволно с тази нестопанска институция и обяснява какво представлява Коронавирусът и как да се процедира в случай на възможна зараза, пише 24rodopi.com.  
Публикацията е споделена от д-р Галина Ненова с апел: Моля, прочетете, обмислете и приложете: „Вирус не се спира с паника, а с интелигентност.
 От млад изследовател, който от кантон Шенжен, Китай беше преместен в Ухан, за да си сътрудничи с Целевата група, която се бори с коронавирусната епидемия, ние с ентусиазъм получаваме и предаваме тази ясна, проста и достъпна информация за всички, като точно описват как вирусът се предава от един човек на друг и как може да бъде неутрализиран в ежедневието ни.
Коронавирусната инфекция не причинява простуден нос или кашлица с настинка, а суха и груба кашлица, това е най-простото за разграничаване. Вирусът не издържа на топлина и умира, ако е изложен на температури по-високи от 26-27 градуса, поради което горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня. Тези горещи течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане. Избягвайте да пиете ледена вода или напитки с лед (кубчета) или сняг за тези в планината (деца). За тези, които могат - слънчеви бани. Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот./Изследвания на руски учени с електронен микроскоп показват, че вирусът е с размери 100-120 нанометра/ Различно е положението на лекарите и здравните работници, които са изложени на тежки товари на вируса и те трябва да използват специално оборудване. Когато вирусът е на метални повърхности, той оцелява около 12 часа, поради което при докосване на метални повърхности като врати, уреди, транспортни парапети и др., ръцете трябва да се измият старателно и да се дезинфекцират с алкохолен гел по възможност. Не забравяйте за джиесемите, ключовете за входната врата или колата! Вирусът може да живее вложен в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат. Препоръчва се елементи, които не могат да се мият всеки ден, да бъдат изложени на слънце и вирусът ще умре. 
Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни. Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни. Как можете да избегнете заразяване? Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира вирусът. Измиването на ръцете ви е от съществено значение. Вирусът оцелява в нашите ръце само за около 10 минути, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа - това позволява на вируса да влезе в гърлото ви. Ето защо, за наше добро
 и добро на всички, мийте ръцете си често. Можете да се гаргарате вечер и когато можете през деня с топла вода Дезинфекцирайте компютърната клавиатура и мишката. Волана на автомобила. Новият коронавирус на NCP може да не показва признаци на инфекция в продължение на много дни, преди които не е възможно да се знае дали човек е заразен. 
Но когато се прояви температура или кашлица и отиде в болницата, белите дробове са с 50% фиброза, вече е късно! Експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин:  
„Вдъхнете дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди.  Ако се постигне, без кашлица, без затруднения и или чувство на потискане и т.н., това показва, че няма фиброза в белите дробове, което показва липсата на инфекция.
 Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази контрола всяка сутрин в среда с чист въздух Това са сериозни и отлични съвети от японски и китайски лекари, които лекуват COVID-19.
 Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги ВЛАЖНИ, никога СУХИ, трябва да пиете 2-3 глътки вода поне на всеки 15 минути!!! ЗАЩО? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще унищожат, ОБАЧЕ ако не пиете достатъчно вода редовно, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие, и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.
 Споделете тази информация със семейството, приятелите и познатите за солидарност и човешка взаимопомощ.
ПОМНЕТЕ, ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ИМУНИТЕТ Е УНИКАЛНА СИСТЕМА, но страхът и стресът ГО ПОНИЖАВАТ. ТАКА ЧЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ И С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ!

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/d-r-nenova-s-tozi-izprobvan-test-samo-za-10-sekundi-shche-uznaete-porazeni-li-ste-ot-covid-19_news732563.html

И като цяло - започвайте и завършвайте разходките си в интернет с "Блиц".

Какво ще стане с кръжочната дейност...

Вече се появиха първите питания на тази тема. Истината е, че до края на месечната битка с коронавируса НЯМА да имате кръжочна дейност. Вместо това трябва да проверявате в блога ни какви материали от интернет съм подбрал за гледане, т.е. обучението ви ще продължи, но по друг начин.

четвъртък, 12 март 2020 г.

И да не забравим по-важното!

Страхът от китайския вирус си е съвсем важен момент от поведението на всеки, който не е болен от идиотски непукизъм, но това не означава, че трябва да престанем с работата си. Почти приключва подготовката на материалите за изработката на трите "томашици". Не си спомням кога се появиха в окончателния си вариант като конструкция. Вероятно между 1978 и 1985 година. Неуспешните стартове на някои от първите прототипи показаха, че трябва да се избере т.н. телескопична конструкция, като общият импулс на двигателите / между 70 и 100 нютона/ си остане непроменен, тъй като отговаря на изискванията на ФАИ. Проблем беше и си остава основният двигател, който е със същата мощност на останалите, но димката му трябва да запали на 100%. Ако това не стане... след апогея си моделчето се превръща в кол за домати или картофи... Появи се още един проблем - как да бъдат "кръстени". Шегобийски погледнато - могат да бъдат  и "Ковид-19", "Ковид-20" и "Ковид-21". Цифрите в наименованието отговарят на размерите им в дециметри / L, не ф/. Е, тези детайли ще бъдат уточнени тогава, когато бъде видяна стартовата полянка...Ако пък стартът им бъде променен или отменен - какво пък, не е пандемия!!! Ако пък ефектът от въвеждане на извънредно положение бъде положителен и отпаднат много от ограничителните мерки - още по-добре.

неделя, 8 март 2020 г.

За някои важни промени...и първи допълнения/8,10,12,13.03.!!!/

Преди няколко часа, т.е. в полунощ, 8.03., на специален брифинг беше обявено, че най-сетне е открито присъствието на знаменития китайски вирус и сред нашето народонаселение. Най-сетне оптимистите могат да си отдъхнат - не сме толкова изостанали, че чак да си нямаме коронавирус. Проблемът обаче може да се окаже много по-различен - двамата заболели до тези секунди нито са ходили до Италия, нито до Китай, нито пък са слезли от круизен кораб. Може да се предполага, че китайският симпатяга е попаднал в България още преди Коледа, но е бил здраво ракиено, винско и свинско модифициран. Пък и възгласите "Ха наздраве!!!" до " Ти мене уважаваш  ли ме???", повтаряни почти три месеца над масата, на масата и под масата тотално са го направили разноглед и ошашавен до неузнаваемост. Но... свършиха празниците за тотално модифициране на вируса и … най-сетне нашият симпатяга ококори оченца и доказа, че все още крета и даже може да бъде открит след задълбочено лабораторно изследване. А ето че до средата на 8 март заболелите са вече 4-ма. 12.03., около 19 часа - вече 23.
Какво следва?
Възможни са няколко развития на ситуацията, за тях може да ви продънят ушетата, колкото и да не обичате да слушкате.
Но...
Съветите да си миете ръцете са хубаво нещо, но ако преди това сте обиколили целия апартамент и сте го "опипали" с неизмитите си ръце, после сте се мили, после пак сте опипали "опипаните" вече места... ще се досетите ли какво означава това??? Ако пък обичате математика и откриете в интернет каква площ заема едно вирусче в пространството - като нищо можете да сметнете колко бацили и бацилки, колко вируси, вируски и вирусченцата им могат да си правят парти на вашето джиесемче. Мислете и постъпвайте умно!
За клуба ще важат няколко основни правила:
Първо, няма да бъдете оставяни в работилницата, ако имате някои от обичайните симптоми на грипните състояния, а ще бъдете връщани вкъщи.
Второ, преди да влезете в клуба трябва да си измиете ръцете! Т.е. завивате вляво и се измивате! Водата е нещо мокро и тече от чешмата, а сапунчето - течно или твърдо...Преди това, след като влезете в базата - погледнете масичката вдясно от входа и направете онова, което се изисква от вас.
Трето, всеки петък следобед или събота рано сутринта ще бъдат извършвани процедури за допълнителна дезинфекция на работното помещение. Допълнителна означава, че е след обичайната дезинфекция на сградата, която вече започна да се прави.
Четвърто, при хубаво време по-малко ще работите в клуба, а ще бъдете на открито...
Другите подточки ще бъдат дописани по-късно.
На 11 март на времегрипоядността ще бъде направен гриповремеядец, т.е. ще тръгнете на училище. Здрави и щастливи!
Дано очакваната обществена истерия не повлияе на доброто ви настроение!
Към днешната дата и час няма забрана за провеждане на занятията ни. Екскурзията до Пловдив вероятно ще се отложи, а събитията през април и май - допълнително ще се уточнят. Масовите прояви, в които като деца можете да участвате, вече са спрени до второ нареждане...
И още нещо много важно - какво ще стане след въвеждане на извънредно положение в държавата ни - това ще стане ясно до десетина - трийсет часа.
Кметът на Бургас, г-н Николов отреагира почти веднага - от утре училищата ще бъдат затворени до второ нареждане. Бъдете отговорни! Заплахата от китайския вирус е повече за хората с моето ЕГН, но въпреки това...