събота, 7 ноември 2020 г.

За днес - толкова

 За днес приключихме официално. Клипчето - не! Можете да продължите с гледането тогава, когато ви е най-приятно за гледане. Утре по същото време ще продължим с доглеждане и ...няколко забележки. После ще се опитате да изтеглите плановете на модела, да го съхраните като pdf файл, да го принтирате следващата събота. 

Дано тогава отпадне забраната за занятия. Пазете се, носете маски, мийте ръцете и лицето си / не зная защо великите журналя не се сещат, че понятието хигиена включва и други открити части на тялото/.

За Иля, Руслан, Еми, Ники Младши, Павлин и четвъртокласниците от СУ "К. Петканов" ще е желателно да ми представят  следващата седмица скица на някой от моделите от предната седмица. Спитфайерът ще е предизвикателство за Жан, Павлин, Алекс и Ники Пачев...

Flite Test - FT Spitfire - BUILD


Този клип е от 2013 година, радва се на голяма почит / вижте само колко са го гледали!!!/, но двамата веселяци са много приказливи. Ако не се справяте с английския - не е фатално за англичаните😀Клипчето е за гледане днес и ... утре. Утре ще продължим с изтегляне на работните планове в pdf -  формат, а разпечатването - на клубния принтер. Все пак това са 24 страници. А сега - 10 минути почивка и продължавате с веселяците от Флайт тест.
82964 посещения до днес в 17,53 часа.

Проблеми с блогера...

 Разбрах за проблемите, ще опитам отново...17,20. Би трябвало всичко да е ОК.

Отново е 17,00. Започваме...

 Вече е 17,01. Започнете отново с проследяване на задачата от предната събота. Отново изгледайте  клипчетата от предната събота и неделя. Целта е не само да приключите с тогавашните задачи, но и да си припомните по какъв начин Кендин Яп прави моделите си. Задачата е до 17, 45. След това ще продължим с другите задачи.

неделя, 1 ноември 2020 г.

How To Install (RC) Radio Control Systems, Motor, ESC, Servo. Brushed & ...



И тъй като стана дума за различните мотори - ето как става тяхното свързване с апаратурата. Това клипче, а и другите - са за еднократно гледане, а за обучение,т.е. когато нещо не сте разбрали добре или се чудите какъв вариант да изберете - те винаги ще ви помогнат в избора.
Е, това вече е за домашна работа.
Млади дами и господа,
Днес отделих много време да подготвям материали за надлъжниците на вашите бъдещи модели и ще се радвам, ако положите малко повече усилия и си завършите качествено скиците, работните чертежи и шаблони. Поне до следващата събота, когато отново ще трябва да бъдем с подобна дейност.
Ако ситуацията се влоши ... тогава ще променим начина на действие.

How to Make a Rc Acrobatics Plane From Foam Board


Ще можете да го разгледате след 18,10. Моделчето ще се използва не за радиоуправляеми, а за електролети. Но за това - след малко...
Вече е 18, 10. Разполагате с около 15 минути да се запознаете с направата на този модел. В 18,30 ще продължим.
Докато имахте време за разглеждане и учене, направих бърза справка в моделарския сайт Моделистика и разбрах, че в борсата за авиомоделизъм само Павел Бучински предлага в момента четкови спийдове на цена от 10 лв. За Иля и Руслан - ние използваме предимно бръшлес мотори и за тях са необходими други спийдове. Но тъй като много от вас имат моторчета от детски играчки, можете да ги използвате само с четкови спийдконтролери. Ако някой проявява интерес и ще бъде спонсориран от татко или дядо - може да ми се обади, за да му запазя. Когато се появят желаещи и за други части - тогава ще ги купим.
18,38 е вече. Останалото време трябва да отделите за чертеж на крилото, а който е готов - да разгледа отново как се правят пантите на двата модела, по какно си приличат и отличават. Отделете специално внимание и как се правят щангите за управление.

1.11.2020

 Малки проблеми със завръщането вкъщи, но пък имахте време да прегледате скиците си.

Който има кадастрон - може да направи шаблони на опашните плоскости - вертикален и хоризонтален стабилизатор. Линиите ви трябва да са ясни, понеже после ще трябва да ги изрежете, т.е. да направите щаблони за очертаване по депрона. Самото изрязване ще го направите по друго време и на друго място, в клуба. Още 5-6 минути и ще продължим с тялото на модела. С почивката - към17,35 часа трябва да приключите.

До 17,35 - 82835  посещения. Вчера по това време бяха 82804. Като цяло - все още не сте се сключили всички... До 18 часа трябва да очертаете страниците на тялото. Приятна работа на работещите.

 Към 18, 10,  - след почивката, ще ви запозная и с друг тип тяло, подходящо за първите модели на начинаещи. Подходящо е и са първите ви електролети...


8